Imitation is the sincerest form of flattery



De-a lungul secolelor, cei care porneau pe calea artelor începeau prin a studia operele maeștrilor, copiindu-le cu acribie. Încercarea de a reproduce cât mai fidel o capodoperă te forțează să deprinzi chestiunile tehnice, îți formează gustul și, în cele din urmă, te duce mai aproape de înțelegerea procesului de gândire al maestrului. 

Dacă în ceea ce privește lemnăritul am început să dobândesc încet-încet mai mult curaj, în domeniul artelor plastice rămân un amator destul de timorat. Am încercat până acum câteva portrete, dar sunt evidente scăpările. Așa stând lucrurile, am ajuns la concluzia că ar fi util să aplic și eu metoda folosită de învățăceii de odinioară. 

Am o slăbiciune pentru Charles Rennie Mackintosh, arhitect, designer și pictor scoțian, care a evoluat dinspre Arts&Crafts înspre Art Deco. Spre sfârșitul vieții, Mackintosh s-a concentrat mai mult pe pictură, în special pe acuarela. Îmi plac în mod deosebit peisajele lui, dar și seria lui de flori. Mi-am ales maestrul, mi-am ales opera și am purces la a copia cu sârg. 

Cum soției i s-au părut simpatice rezultatele, am zis că nu ar fi rău să le și punem pe perete. Se impunea, așadar, să fac și rame pentru cele două picturi selectate. Pentru a păstra contextul, am conceput rama pornind tot de la elementele decorative pe care le-a folosit Mackintosh în decursul carierei sale.



Am folosit lemnul de tei, iar pentru îmbinare am folosit bridle joint, una dintre preferatele meșterilor care au lucrat în stilul Arts&Crafts. Pentru finisaj, am dat cu shellac. Dacă am o nemulțumire, este legată de felul cum a mers procesul de finisare. Fiind prima oară când am folosit shellacul, nu am știut multe lucruri - cât trebuie insistat, cât de tare trebuie apăsat pe aplicator… Am ajuns să aplic prea mult pe anumite zone, iar pe altele aproape că l-am șters de tot. Îmi dau seama de potențial – uscarea foarte rapidă e un avantaj, iar pe o esență mai spectaculoasă decât teiul, shellacul scoate bine fibra în evidență și îi dă o nuanță caldă. Sigur îl voi mai încerca, sper cu mai mult succes decât acum.




Comentarii